MPC یا کنسانتره پروتئین شیر

کنسانتره پروتئین شیر یا MPC

 

1- بهبود کیفیت ماست همزده و کاهش مصرف استابلایزرهای گران قیمت:

 

قطعا شیرمصرفی درماست هرقدر از نظر درصد و کیفیت پروتئین غنی باشد، کیفیت بافت آن مطلوبتر و بازار پسندتر می گردد و از طرفی خیلی راحت می توان با حذف و یا کاهش درصد مصرف انواع استابلایزرهای مرسوم بازار که گاها گران قیمت هم هستند و جایگزین آنها با mpc هم ماست تولیدی از نظر اصالت سالم تر و طبیعی تر میگردد و هم بدلیل عدم استفاده از استابلایزرهایی که گاها ممکن است با شرایط خاص شیمیایی تولید میگردند، عطر و طعم ماست مطلوب تر میگردد.

2- بهبود کیفیت بافتی در تولید ماست قالبی:

 

در ماست قالبی بحث ایجاد بافت محکم و اصطلاحا قاشق خور و با آب اندازی کم و باریسک کم از هم پاشیدگی بافت مدنظر است . مصرف mpc در شیر اولیه مصرفی مارا به تمام این خواسته ها البته با تنظیم یک فرمول کارآمد خواهد رساند و دلیل اصلی آن هم ایجاد یک شبکه منسجم و غنی پروتئینی حاوی کازئین و انواع پروتئینهای محلول می باشد که وظیفه ایجاد بافت، احتباس آب و در نهایت افزایش ویسکوزیته را بعهده دارند. و در صورت رعایت باقی شرایط تولید قطعا کیفیت نهایی قابل قبول و بازار پسند میگردد.

3- جبران ضعف های ناشی از شیرخشک های مصرفی در فرمولاسیون

 

امروزه متاسفانه شاهد انجام تخلفاتی و تقلب هایی در تولید شیرخشک بدون چربی skim هستیم که باعث شده در شیرخشک هایی با درصد پروتئین استاندارد ایران (حداقل 31%) برای کاهش قیمت تمام شده پودرآب پنیر اضافه میگردد (البته بحث تولید شیرخشک های فرموله جداست) و بدون اطلاع مصرف کننده این اتفاق می افتد (برندهای مطرح بازار این تخلف ها را انجام نمیدهند) و متاسفانه مصرف کننده با رضایت از خرید با قیمت کمتر محصول خودرا دچار مشکل و درنهایت باعث ایجاد آسیب در بازار میگردد و هزینه این به ظاهر صرفه جویی بسیار گزاف و حتی بعضا غیرقابل جبران میگردد. از این رو در چنین مواردی و حتی در کنار مصرف شیرخشکهای درجه یک بازار بازهم مصرف mpc توصیه میگردد. چونکه با هر درصد افزایش مصرف شیرخشک مقدار قابل توجهی لاکتوز هم به فرمول اضافه میشود . درست است که لاکتوز باعث تشدید رشد اولیه باکتریهای آغازگر ماست میگردد ولیکن اگر مقدارش از حد بگذرد عواقبی چون ترش شدن زیاد ماست ، آب اندازی فراوان و تخریب سریعتر بافت در زنجیره حمل و نقل تا مصرف و غیره به وقوع می پیوندد. لذا در صورت تلفیق مصرف mpc با شیرخشک هم بار هزینه ای زیادی تحمیل نمشود (درصد مصرف mpc به نسبت از شیرخشک کمتر است) و در نهایت باعث رضایت مندی بازار و افزایش تیراژ فروش خواهیم بود.

 

 

 

4-بهبود قابلیت تغذیه ای محصولات بواسطه افزایش درصد پروتئینی:

 

به هر حال درصد پروتئین های محلول و نامحلول موجود در شیر و انواع محصولات لبنی علاوه بر تاثیر در بافت و کیفیت ظاهری آنها (مخصوصا انواع ماست و پنیر) در بحث تغذیه ای آنها نیز موثر است. قطعا هر اندازه این اجزاء تقویت شوند ،در مصرف کنندگان این محصولات مخصوصا کودکان ، نوجوانان و جوانان و سایر جمعیتهای سنی جامعه موثر خواهد بود. البته متاسفانه در کشور ما بحث ارزش غذایی محصولات اندکی کم رنگ شده و تولیدکنندگان بنا به مشکلات عمدتا اقتصادی و مباحث مربوط به قیمت تمام شده خیلی دنبال بهبود خواص تغذیه ای نیستند و بیشتر به جنبه های ظاهری می پردازند که البته قطعا با پیشرفت وسایل و امکانات ارتباط جمعی و افزایش سطح اطلاعات عمومی این نقایص هم رفع میگردد.

5-کاهش ریسک ایجاد حساسیت های ناشی از بالا بودن درصدلاکتوز برای مصرف کنندگان دچار بیماری عدم تحمل لاکتوز:

 

یکی از بیماریهای شایع در بین انسانها، بیماری عدم تحمل لاکتوز می باشد که در آن ورود لاکتوز و در نتیجه تک قندیهای حاصل از شکست آن در لوله گوارشی و روده ها باعث ایجاد تحریکات روده ای و بروز عوارضی چون نفخ و دلپیچه و اسهال می شود.

از طرفی هم اکنون بسیاری از محصولات لبنی از پودر آب پنیر و انواع شیرخشک در جهت افزایش ماده خشک استفاده می شود، و قطعا با افزایش روزافزون این فرمولها میزان ورود لاکتوز هم به محصولات اضافه میگردد و از آنجاییکه در قوانین کشورما هنوز بحث اطلاعات دقیق روی لیبلها رعایت نمی شود عملا شاهد بروز مشکلات فراوان پس از مصرف این دسته محصولات خواهید بود.

در نتیجه مصرف انواع کنسانتره های پروتئینی شیر (MPC) در محصولات این مشکلات را بدنبال نخواهد داشت. و بحث اقتصادی و قیمت تمام شده را نیز میتوان با ارائه فرمولهای بهینه توجیه دارنمود.


6- تقویت بافت و استقامت ماست تولیدی بدون نیاز به افزایش بیش از حد ماده خشک یکی از فرمولهای شایع در تولید انواع ماستهای همزده و پنیر، شیوه تولید WHEY LEES یا تولید با افزایش ماده خشک می باشد که بعضا با افزودن اقلامی چون، انواع شیرخشک، پودرآب پنیر، مودیفایداستارچ و انواع استابلایزرها تولید میگردد.

در این راستا هراندازه درصد و جمع این مواد افزوده کمتر و تاثیرشان بیشتر باشد قابلیت احساس دهانی و مقبولیت آن بیشتر میگردد. برای رسیدن به این قابلیت میتوان از MPC استفاده نمود و علی رقم کاهش ماده خشک با افزایش قابلیت عمل کنندگی کنسانتره پروتئین شیر بافتی محکم ولی قابل قبول و خوش خوراک ایجاد می نماییم.


7- بهبود کیفیت تولید ماست در کارگاه های سنتی بدون نیاز به امکانات صنعتی درحال حاضر شاهد استقبال فراوان تولیدکنندگان و فروشندگان سنتی محصولات لبنی از روشهای صنعتی تولید می باشد. البته به واسطه محدودیت آنها در فضا و سرمایه و در کل چهارچوب کارشان بیشتر شاهد اعمال روشهای ابتدایی مشابه تولید صنعتی هستیم.

هر چند اقبال خیلی از مصرف کنندگانی که ترجیح میدهند از این دسته محصولات مصرف نمایند بیشتر رنگ وبوی سنتی آنها بدلیل عدم اعتماد به طبیعی بودن محصولات کارخانه ای می باشد.

از طرفی بسیاری از تولید کنندگان سنتی لبنی دنبال یافتن راهها و فرمولهایی هستند که هم رنگ و بوی سنتی و طبیعی کار را کاهش ندهد و هم بتوانند با پیشرفت علم و فناوری حداقل دور نباشند.

دراین راستا فرمولهای خاصی پیشنهاد میگردد:

مصرف کنسانتره پروتئین شیر هم یکی از اجزاء این فرمولهاست که برخلاف اغلب استابلایزرهای صنعتی نیاز به تجهیزاتی چون دستگاه هموژن نیاز ندارد و خیلی راحت در پاتیل و یا مخازن پخت ساده قابل مصرف و دریافت نتیجه می باشد.