روابط تجاری و افت سرمایه گذاری آمریکا و چین

تحلیل استاد دانشگاه "ییل" از روابط تجاری آمریکا و چین

🔵 استفن روچ" استاد دانشگاه "ییل" آمریکا در مطلبی به بررسی روابط اقتصادی و تجاری چین و آمریکا پرداخته است.

🔵 به گزارش بلومبرگ، استاد دانشگاه ییل می نویسد: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که پیش از این تعرفه های 50 میلیارد دلاری علیه واردات کالاهای چینی را اعلام کرده بود، روز پنجشنبه تهدید کرده است که واشنگتن قصد دارد اعمال 100 میلیارد دلار دیگر تعرفه علیه واردات کالاها و خدمات چینی را مورد بررسی قرار دهد.

🔵 دولت ترامپ ظاهرا توجهی به این واقعیت مهم ندارد که ایالات متحده به چین بیشتر نیاز دارد تا اینکه چین به ایالات متحده نیاز داشته باشد.

🔵 البته چین یک اقتصاد صادرات محور است و مصرف کننده آمریکایی بزرگترین مصرف کننده کالاهای چینی است ولی سهم صادرات چین در تولید ناخالص داخلی اش از 37 درصد در 2007 به کمتر از 20 درصد در شرایط کنونی کاهش یافته است.

🔵 چین طی ده سال گذشته با اجرای اصلاحات اقتصادی سعی کرده است تا از تقاضای داخلی حمایت کند و اکنون توانایی بهتری برای مقاومت در برابر فشارهای ناشی از تعرفه ها و سایر اقدامات علیه صادرات خود دارد.
ولی آمریکا به شدت برای تامین کالاهای ارزان قیمت خود به چین وابسته است.
آمریکا برای حمایت از صادرات خود به شدت به بازار چین وابسته است.

🔵 چین سومین بازار بزرگ صادراتی آمریکا پس از مکزیک و کانادا است و با فاصله زیادی نسبت به سایر کشورها، سریع ترین نرخ رشد را در بین بازارهای صادراتی امریکا دارد.

🔵 آمریکا به شدت برای تامین کسری بودجه خود به چین وابسته است. چین بزرگترین دارنده اوراق قرضه و بهادار خزانه داری آمریکا است و به طور مستقیم و غیر مستقیم بیش از 1.550 تریلیون دلار بدهی های آمریکا را خریداری کرده است.

🔵 آمریکا به علت ضعف بنیادین در ساختار اقتصادی اش که ناشی از فقدان پس انداز کافی است، به شدت به چین وابسته است. در سه ماه پایانی 2017 میلادی نرخ خالص پس انداز داخلی در آمریکا به کمتر از 1.3 درصد درآمد ملی رسیده است.

🔵 آمریکا از یک سو با فقدان پس انداز در داخل روبرو است و از سوی دیگر خواستار افزایش مصرف و رشد اقتصادی است و بنابر این مجبور است تا مازاد پس انداز خارجی را از کشورهای دیگر وارد کند و برای وارد کردن این حجم وسیع سرمایه ناچار با رشد فزاینده کسری تجاری و تراز پرداخت ها روبرو می شود.

🔵 در سال 2017 آمریکا با 102 کشور جهان کسری تجاری داشته است.
ترامپ همچنان بر این مساله پافشاری می کند که کسری تجاری آمریکا با چین 500 میلیارد دلار است که این رقم یک سوم بیشتر از 375 میلیارد دلاری است که از سوی وزارت بازرگانی آمریکا اعلام شده است.

🔵 آمارهای سازمان توسعه و همکاری اقتصادی و سازمان تجارت جهانی نشان می دهد که 40 درصد این کسری تجاری مربوط به تاثیرات چرخه تولید و عرضه و قطعاتی است که در خارج از چین تولید شده ولی در داخل این کشور مونتاژ می شود. این بدان معناست که بر اساس ارزش افزوده چیزی که واقعا در چین تولید می شود، سهم چین در کسری تجاری آمریکا از 47 درصد فعلی به کمتر از 28 درصد کاهش خواهد یافت.

🔵 نکته دیگر اینکه، کسری بودجه دولت ترامپ موجب تشدید مشکلات تجاری آمریکا شده است.
یک اقتصاد با پس انداز پایین نمی تواند بدون کسری تجاری نباشد.
با وجود کاهش 1.5 تریلیون دلاری مالیات ها در 10 سال آینده و افزایش 300 میلیارد دلاری هزینه ها ، نرخ پس انداز داخلی در اقتصاد آمریکا به صفر یا حتی کمتر خواهد رسید و این مساله موجب افزایش کسری تجاری خواهد شد.

🔵 آمریکا غیر از چین با 101 کشور دیگر جهان نیز کسری تجاری دارد و این کشورها در مقایسه با چین هزینه های تولید به مراتب بالاتری دارند. جنگ تجاری آمریکا با چین به این معناست که دولت آمریکا عملا بر خانوارهای این کشور مالیات سنگینی را وضع خواهد کرد. کارگر چینی تنها 2.30 دلار دستمزد به ازای هر ساعت دریافت می کند و این در حالی است که میانگین دستمزد کارگران در کشورهایی که بین 10 صادرکننده بزرگ کالا به آمریکا هستند، بیش از 26 دلار در هر ساعت است.

🔵 تعرفه های تجاری موجب خواهد شد تا آمریکا کالاها و خدمات مورد نیاز را از تولیدکنندگانی وارد کند که هزینه های تولید آنها به مراتب بالاتر از چین خواهد بود. این وضعیت در نهایت به ضرر مصرف کنندگان آمریکایی و قدرت خرید آنها خواهد شد.

افت شدید سرمایه گذاری های چین در آمریکا


🔵 جدیدترین آمارهای رسمی نشان می دهد که سرمایه گذاری های چین در آمریکا طی سال 2017 میلادی با کاهش فزاینده ای روبرو شده است.

🔵 به گزارش سی ان ان، در حالی که برای مدت زمان مدیدی بود که شرکت های چینی پول زیادی را در آمریکا سرمایه گذاری می کردند و این مساله موجب تعمیق روابط دو اقتصاد بزرگ جهان شده بود ولی تازه ترین آمارها نشان می دهد سرمایه گذاری چین در آمریکا طی سال 2017 میلادی با کاهش 36 درصدی همراه بوده است.

🔵 آمارهای منتشر شده از سوی "رودیوم گروپ" و کمیته ملی روابط آمریکا-چین نشان می دهد ،سرمایه گذاری چین در آمریکا از 46.5 میلیارد دلار در سال 2016 به کمتر از 29.7 میلیارد دلار در سال 2017 کاهش یافته است.

🔵 کاهش شدید سرمایه گذاری چین در آمریکا پیش از آغاز اقدامات تجاری شدید دونالد ترامپ علیه پکن بوده است.

🔵 ترامپ طی هفته های گذشته تعرفه سنگینی را علیه واردات فولاد و آلومینیوم اعمال کرد و بعدا خواستار اعمال تعرفه 150 میلیارد دلاری علیه واردات کالاهای چینی شده است.

🔵 چین نیز در مقابل تدابیر تلافی جویانه ای را علیه آمریکا اتخاذ کرده و محدودیت های زیادی را برای کنترل خروج سرمایه اعمال نموده است.

استفن اورلینز رئیس کمیته ملی روابط آمریکا و چین در این باره گفت:

🔵 چینی ها از حدود یک سال و نیم پیش اعمال تدابیر برای کنترل خروج سرمایه را آغاز کردند و این مساله مانع از سرمایه گذاری شرکت های چینی در آمریکا شده است.

در سال 2017 پکن اعلام کرد که محدودیت سرمایه گذاری خارجی شرکت های چینی در بخش های مسکن، هتل، تبلیغات و باشگاه های ورزشی را اعمال می کند.

🔵 بعید به نظر می رسد که چشم انداز سرمایه گذاری چین در آمریکا در سال 2018 میلادی نیز بهتر از این باشد.

نظرات شما