آشنایی با نقدینگی

بسیاری با معنا و مفهوم نقدینگی آشنایی دارند اما تعریف کامل و صریح آن بسیار مطرح نیست و ممکن است آشنایی با آن وجود نداشته باشد. نقدینگی به معنای مجموعه پولی بوده که شامل سپرده‌های دیداری خصوصی در نزد بانک ها است. این نقدینگی شامل اسکناس، مسکوکات در دست افراد بوده که سپرده های مدت دار، قرض‌الحسنه پس‌انداز و دیگر سپرده ها نزدک بانک را دربر می گیرد. در حقیقت به جمع اعتبارات بانکی، اسکناس و مسکوکاتی که در بانک ها قابل مشاهده بوده را باید از اجزا اصلی نقدینگی در اقتصاد به شمار آورد.

البته نقدینگی به معنای حجم پول خارج از بانک ها نیز گفته می شود و موجب ایجاد تورم در بازار می گردد. با افزایش حجم پول نقد در بازار قدرت خرید مردم بالا می رود و گرانی بیشتر را در پی خواهد داشت. حجم پول در اقتصاد باید در سطی متناسب با حجم تولید و ارائه خدمات بوده تا تناسب کاملی با یکدیگر در اقتصاد داشته باشند. اگر این تناسب وجود نداشته باشد قطعا موجب ایجاد تورم خواهد شد و رکود تولید را در پی دارد.

در یک تعریف مشخص حجم پول همان مجموع اسکانس و مسکوکات نزد مردم و سپرده های دیداری نیز شامل می شود.

فواید نقدینگی

همیشه میزان نقدینگی در مقابل حجم مشخصی از کالا و خدمات قرار می گیرد و این نقدینگی باید متناسب با حجم کالا و خدمات در جامعه و در دست افراد گردشی داشته باشد. از این رو قیمت کالا با حجم گردش نقدینگی تناسب داشته و در غیر این صورت موجب افزایش تورم خواهد شد که ضربه سنگینی به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد.

با افزایش حجم نقدینگی میزان تقاضا کالا و خدمات افزایش می یابد و در این بین عرضه کالا و خدمات نیز با محدودیت رو به رو خواهد شد. همین امر تورم را در پی خواهد داشت از این رو کشورها به کنترل حجم نقدینگی می پردازند تا به هدف های بزرگ اقتصادی در تولید، کنترل تورم و برخی دیگر دست پیدا کنند. در حقیقت کشورها با کنترل حجم نقدینگی قصد دارند به هدف نهایی دست پیدا کنند که دستیابی به اقتصاد کلان و موفق است.

با مدیریت حجم نقدینگی در حقیقت کمکی به تولیدات داخلی که نبض اقتصاد شرکت ها را شامل می شود، خواهد کرد. با کنترل حجم نقدینگی تورم نیز تحت کنترل قرار خواهد گرفت تا آمار آن افزایش پیدا نکرده و موجب ایجاد مشکلاتی شود.

مقامات پولی هر کشوری با سیاست های پولی درست به کنترل حجم نقدینگی پرداخته و مانع از بروز هر مشکلی در اقتصاد می شوند که در نهایت نتایج نامطلوبی را در پی خواهد داشت. شایان ذکر بوده رشد نقدینگی پول هایی را شامل شده که خارج از سیستم پولی و مالی است و به جای تولید جهت خرید وفروش کالا به کار گرفته خواهد شد.

حال در این بخش می خواهیم با اصطلاحات بیشتری درباره نقدینگی آشنا شویم تا اطلاعات جامع و کامل تری کسب کنیم.

در نقدینگی باید مدیریتی انجام گیرد و در غیر این صورت می تواند تاثیر منفی روی اقتصاد کشور بگذارد. هر سال کشورها خبر از افزایش یا کاهش میزان نقدینگی می دهند که نشان دهند حجم پول های دیداری نزد مردم است.

بنابراین با مدیریت آن می توان حتی به کنترل این امر پرداخت و هر چیزی با کنترل هدایت بهتری شده و مانع از به وجود آمدن مشکلات بزرگتر می شوند. البته مدیریت نقدینگی یکی از بزرگترین چالش ها به شمار رفته که سیستم بانکداری با آن رو به رو است و باید بررسی کاملی در زمینه آن صورت گیرد.

بسیاری تصور می کنند مدیریت نقدینگی امر آسانی بوده و کشورها به آسانی قادر هستند به کنترل نقدینگی کشور بپردازند در حالی که این امر مستلزم کمک چندین سازمان است. مدیریت نقدینگی موجب خواهد شد تا اثبات شود بانک می تواند به ایفای تعهدات مالی بزرگ بپردازد و به نوعی پشتوانه مالی بزرگی محسوب شود.

انجام مدیریت نقدینگی در یک مرحله صورت نمی گیرد و باید چند مرحله را پشت سر بگذارد که اولین نوع آن مرحله روزانه می باشد. دومین مرحله مدیریت جریان نقدینگی می باشد که مدیریت را برای چندین ماهه که می تواند شش ماه تا دو سال باشد به جریان بگذارد. در مرحله سوم مدیریت نقدینگی در شرایط بحرانی بانک ها بوده که به کار گرفته می شود و بسیار موثر نیز واقع خواهد شد. با این حساب باید دانست مدیریت نقدینگی یک مدیریت تک مرحله ای نبوده و نیاز است تا مراحلی را برای رسیدن به نتیجه نهایی بگذارند.

این در حالی بوده که برخی تصور می کنند نقدینگی یک مدیریت تک مرحله ای و آسانی می باشد. پولشویی در نقدینگی تاثیر منفی دارد به شکلی که هنگام تبدیل شدن یک پول نامشروع به یک پول مشروع می توان تاثیر منفی را در این میان شاهد بود. بنابراین نقدینگی با پول شویی رابطه منفی داشته و اگر در این میان پول شویی در کار باشد می تواند نقدینگی را از کنترل خارج کرده و به نوعی از حجم خود خارج شود.

از این رو پولشویی می تواند برای نقدینگی معایبی نیز به دنبال داشته که باید به آن توجه بالایی داشت.

 

نظرات شما

مقالات مشابه