تجارت الکترونیکی امروزه در جهان شناخته شده و رشد فزاینده و غیرقابل پیشبینی داشته است.
تجارت الکترونیک شامل کلیه فعالیتهای تجاری با استفاده از شبکههای کامپیوتری است. در حقیقت تجارت بدون کاغذ را تجارت الکترونیک مینامند. دراین نوع تجارت اطلاعات خرید و فروش و حمل و نقل بسیار کم هزینه و با سرعت بالاتر انجام میشود.
شاید این مطلب برای شما جالب باشد: تاثیر تجارت الکترونیک بر اقتصاد
به وسیله این نوع تجارت، تاجران میتوانند محصولات و خدمات خود را با کمترین هزینه در سراسر جهان عرضه و به رقابت با رقبای خود بپردازند.
هر تغییر و تحولی در جامعه، نیازمند تحول و دگرگونی در ساختار، قوانین و آداب و سنن است ، تا بستری مناسب برای پذیرش تغییر فراهم شود. تجارت الکترونیک هم، تحولی در تجارت است که شیوه خرید و فروش و انتقال اطلاعات و کالا را متحول کرده. برای گسترش تجارت الکترونیک لازم است که پیش نیازهای رشد آن از جمله زیر ساختهای مخابراتی، مسائل قانونی و امنیتی و نیز مبادله الکترونیکی را گسترش دهیم .
بکارگیری تجارت الکترونیک در هر صنعتی نیازمند یک استراتژی مشخص و مدون است. بدون استراتژی ممکن است تمامی اهداف شرکت به شکست رسیده و نه تنها زمان و هزینه نیروی انسانی از بین رفته، بلکه شرکت رو به نابودی کشیده شود .
گام اول برنامه استراتژی در تجارت الکترونیک تدوین و طراحی چشم انداز، رسالت و اهداف بلند مدت و کوتاه مدت سازمان میباشد.
چشم انداز
چشم انداز مقصد نهایی است که جامع، گسترده و آینده نگر است. داشتن یک چشم انداز چیزی فراتر از اهداف تجاری و درآمدی را نمایش میدهد. از مزایای چشمانداز قوی و کارا، هماهنگ کردن نیروی انسانی، تشویق سرمایه گذاران به سرمایهگذاری بیشتر و توانایی سازمان جهت رهبری بازار و تسلط بر بازار است.
رسالت
رسالت سازمان که از آن به عنوان ماموریت سازمان یاد میشود بیان میکند که سازمان چه چیزی را برای جامعه تولید میکند. رسالت، سازمان را از دیگر سازمانها متمایز و جهتگیری سازمان را مشخص میکند.
رسالت باید شامل چهار عنصر ذیل باشد:
- تعهد سازمانی به ذینفعان در بازار الکترونیک
- حوزه و محدوده قلمرو در بازار تجارت الکترونیک (اینکه طرف مقابل سازمان افراد هستند یا سازمانهای دیگر)
- مزیت رقابتی نسبت به دیگر سازمانها
- تصویر آینده سازمان به بازار الکترونیک (تغییرات محیط قانونی، رقابتی، اقتصادی و فناوری باید مورد توجه قرار گیرند.)
اهداف
بعد از تعیین چشم انداز و رسالت، سازمان باید اهداف تجارت الکترونیک خود را مشخص کند. اهداف قابل اندازهگیری ، کمیتپذیر و ملموس میباشند. اهداف سازمان را میتوان به برحسب معیارهای مناسب به عدد و رقم تبدیل کرد.
اهداف تجارت الکترونیک به صورت کلی به سه طبقه دستهبندی میشوند:
- بهیود فرآیندها (حذف فرآیندهای زائد و بهبود فرآیندهای مفید).
- مهار هزینهها
- درآمدزایی
اهداف سرمایهگذاری در تکنولوژی اطلاعات و تجارت الکترونیک را بر سه دسته تقسیم میکنند:
در این حالت سرمایهگذارها در صدد خودکار کردن رخدادهای مالی مثل حقوق و دستمزد، حسابهای دریافتنی و سفارشگیری هستند.این نوع سرمایهگذاریها هزیههای نیروی کار و مدیریت را کاهش داده و کارایی را بالا میبرد.
در این حالت هدف از سرمایهگذاری کسب مزیت رقابتی و افزایش سهم بازار از طریق رشد فروش است. هدف این سرمایهگذاریها بیشتر گسترش و رشد شرکت است تا کارایی.
در این وضعیت هدف ایجاد یک زیرساختار اطلاعاتی است تا سازمان را مدیریت کند. این اهداف درصدد انجام وظایف مدیریتی مثل کنترل بودجهبندی و برنامهریزی بوده و ارتباطات، حسابداری و تجزیه و تحلیل را توانمند میسازد.
مسائل پیش رو در تجارت الکترونیک:
- شناخت صحیح نوع فعالیت اقتصادی آنلاین و باید بررسی کنید که کدام فعالیت اقتصادی آنلاین میتواند با ضریب اطمینان بالا شمارا به موفقیت برساند.
- بررسی مشکلات مربوط به هزینه و سرمایه گذاری برای فعالیت انتخاب شده.
- بررسی مشکلات مربوط به زمان.
- بررسی و شناخت آخرین متدهای آگهیهای تبلیغاتی.
- بررسی راههای جذب مشتریان برای مراجعه به سایت و استفاده از امکانات آنلاین خرید و فروش.
- کشف راههایی برای ارتباط با مشتریان. باید در نظرداشت که ارتباط با مشتریان اهمیت بسیار بسزایی بر کسب درآمد شما خواهد داشت.
- شناخت روشهای تجمیع بانک مشتریان و استفاده از آخرین متدهای فروش.